į pradžią turinys susisiekite  
Skaitiniai » Straipsniai
Agni ir augalai

Ajurveda vertina žmogaus sveikatą pagal tai, kaip biologinė organizmo ugnis (agni) reguliuoja medžiagų apykaitą. Agni – tai ne tik virškinimo funkcijos simbolis, plačiąja prasme tai – kūrybinė ugnis, viso gyvenimo pagrindas, visos Visatos kūrybinė jėga.

 

Agni slypi ne tik žmoguje, bet ir visoje gamtoje. Pavyzdžiui, augaluose agni pasireiškia kaip fotosintezės procesas.

 

Kai agni stipri, virškinimas yra geras, o kai silpna – organizme kaupiasi įvairūs toksinai (ajurvedoje vadinami „ama“), atsirandantys dėl prastai suvirškinto maisto. Fiziškai tą jaučiame kaip lėtą virškinimą, vidurių užkietėjimą, dujų kaupimąsi, prakaito nebuvimą, apatišką, vangų mąstymą.Tai silpnina imuninę sistemą ir iššaukia ligas.

 

Jei agni yra per daug aktyvi – organizmas maisto nespėja įsisavinti. Žmogus dažnai ir stipriai atsirūgsta, jaučia karštį, „deginimą“ virškinamojo trakto organuose, gali viduriuoti, stipriai prakaituoti. Tokia būsena skatina susierzinimą, įsiaudrinimą. Ir vėl tai – kelias į ligą.

 

Augalų agni įsisavina saulės šviesą ir kuria gyvybę. Augalai gali mums perduoti savo agni ir taip gerinti virškinimą, maitinti mūsų agni. Jų agni lyg magnetas pritraukia priešingą negatyvią jėgą amą (toksiškas sankaupas) organizme. Ama yra neutralizuojama, taip kuriama harmonija ir sveikata. Taip atsistato mūsų auros jėga, kuri yra ne kas kita, kaip agni spindesys.

 

Teisingai vartojamos žolės ir prieskoniai, harmonizuodami agni, balansuoja ir pagrindinę mūsų kūno bei proto energiją – o tai skatina geriau įsisavinti ne tik maistą, bet ir gyvenimiškąją patirtį.

 

pagal „The yoga of herbs“ by dr. Dawid Frawley and dr. Vasant Lad